JORNADES FORMATIVES #SantRaimon23
En el marc dels actes de Sant Raimon de Penyafort 2023, des del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona s’han programat en format únicament presencial, diferents conferències GRATUÏTES que són una excel·lent oportunitat per posar-se al dia i actualitzar-se.
Per fer la inscripció a les conferències de Sant Raimon 2023, s’han de seleccionar les conferències d’interès i prémer el botó CONTINUAR. Una vegada s’hagin identificat amb el login i password que utilitzen normalment per accedir al web col·legial, ja sigui com a col·legiat/da o usuari/ària extern/a, la seva plaça quedarà confirmada.
La inscripció es tancarà 24 hores abans de la conferència.
El ponent, amb eines pràctiques, ens descarregarà autosignatura, ens ajudarà a realitzar apoderament apud acta electrònics, a enviar arxius de gran grandària, optimitzarà els nostres recursos en Serveis de Comunicació Whatsapp, Skype i Zoom. Coneixerem com remetre Burofax en línia o què és la Biblioteca Advocacia. Ens acostarà al Paquet d’Eines d’Office 365. Antivirus i Antimalware, Ciberseguretat, contrasenyes i còpies de seguretat també formaran part d’aquest paquet de digitalització tan necessari en aquesta era dels despatxos. I, finalment, ens donarà eines de signatura electrònica.
INAUGURACIÓ:
Jesús M. Sánchez García. Degà de l’ICAB
MODERA:
Paz Vallés Creixell. Advocada i Diputada de la Junta de Govern de l’ICAB
PONENT:
Jaime Lapaz Castillo. Advocat i Diputat de la Junta de Govern de l’ICA Sabadell
Es parla tots els dies d’intel·ligència artificial, de robots que interactuen amb les persones (chatGPT), d’administració intel·ligent, d’universos paral·lels o metaversos, d’art digital, etc. Com l’ordenament jurídic està responent a aquestes realitats virtuals? Com afecta aquesta regulació als ciutadans i a la nostra activitat com a advocats/des? Com serà l’Administració del segle XX? Aquestes i altres qüestions s’analitzaran en aquesta primera sessió de les jornades formatives de Sant Raimon de Penyafort 2023.
PRESENTA I MODERA:
Susana Ferrer Delgadillo. Vicedegana de l’ICAB
PONENTS:
Juli Ponce Sole. Catedràtic de Dret Administratiu de la UB
Agustí Cerrillo Martínez. Catedràtic de Dret Administratiu de la UOC
Xavier Urios Aparisi. Advocat de la Generalitat de Catalunya i vocal de la Secció de Dret Administratiu de l’ICAB
Parlarem de les repercussions tributàries en ruptures matrimonials. L’Alejandro Ebrat parlarà a la 1a part de la pensió d’aliments, la pensió compensatòria, la indemnització per raó de treballs per a la llar i la Jurisprudència recent i actuacions de l’Administració. A la 2a part, en Josep Guiu analitzarà la divisió del patrimoni comú, especial incidència en el TPO i l’AJD i comentarà sentències recents.
PRESENTA:
Ramón Casanova Burgués. Advocat i Diputat de la Junta de Govern de l’ICAB
PONENTS:
Josep Guiu Badia. Advocat
Alejandro Ebrat Picart. Advocat
MODERA:
Mireia Ramon Rona. Advocada i Diputada de la Junta de Govern de l’ICAB
L’objectiu de la conferència és la presentació el contingut de la recent Llei de Memòria Democràtica i del seu encaix amb els drets de les víctimes del franquisme. Per exemple, es discutirà sobre la manca de responsabilitat patrimonial de l’Estat respecte els béns incautats a particulars o sobre el difícil encaix d’una comissió de la veritat dins l’última jurisprudència del Tribunal Constitucional.
PRESENTA I MODERA:
Elisenda Calvet Martínez. Professora lectora de Dret Internacional Públic de la UB i membre de la Comissió de Memòria Històrica de l’ICAB
PONENT:
Daniel Vallès Muñío. Professor agregat a la Facultat de Dret de la UAB i membre de la Comissió de Memòria Històrica de l’ICAB
L’Observatori dels Drets de les Persones organitza aquesta ponència. Tindrem la visió general de les dilacions indegudes i com afecta al dret de les persones del Fiscal de la Sala penal del Tribunal Suprem i la perspectiva d’aquestes dilacions indegudes en els processos de família, en els quals intervé l’interès dels menors, com afecta en particular a aquests processos.
PRESENTA:
Carles McCragh i Prujà, Advocat i Director de l’Observatori dels Drets de les Persones
PONENTS:
Silvia Giménez-Salinas Colomer. Presidenta de l’Observatori dels Drets de les Persones
José Javier Huete Nogueras, Fiscal de la Sala de lo Penal del Tribunal Suprem
MODERA I RELATORA:
Erika Torregrossa Acuña. Vicepresidenta de l’Observatori dels Drets de les Persones
En una societat cada dia més tecnificada, no es contempla haver de desplaçar-se per fer tràmits a la seu col·legial. Cal poder fer aquestes gestions des del despatx o des de casa, només amb un dispositiu digital amb accés a la pàgina web de l’ICAB, cal que sigui possible. Aquesta sessió vol poder explicar quins tràmits hi ha disponibles i com dur-los a terme, per tal de poder aprofitar tots els recursos que des del Col·legi s’han posat a disposició de les persones col·legiades a través de l’Àrea Personal de la seu virtual.
PRESENTA:
Carmen Valenzuela Hidalgo. Advocada i Diputada de la Junta de Govern de l’ICAB
PONENTS:
Izaskun Pérez Urrestarazu. Lletrada de l’àrea jurídica del Torn d’Ofici i Assistència a la Persona Detinguda de l’ICAB
Ignasi Iglesias Oncins. Responsable del Departament de Transformació Digital de l’ICAB
Xavier Duch Ginjaume. Director TIC ICAB
MODERA:
María Cruz Martínez Elfau. Coordinació SOJ-SERTRA-TOAD de l’ICAB
El ponent Vicente Ortiz, advocat especialitzat en blockchain i criptomonedes, ve a exposar la seva experiència personal quan al setembre de 2021 la seva signatura va crear una oficina dins de l’espai virtual. Per la seva part, Concepción Campos, secretària de Govern Local de l’Ajuntament de Vigo i codirectora de Xarxa Localis, ens exposarà les implicacions legals del metavers al sector.
PRESENTA:
President/a d’INKIETOS.
MODERA:
José Pérez García. Director TI de despatx d’advocats.
PONENTS:
Vicente Ortiz Alonso. Advocat de l’ICA Màlaga. Soci Director de Vicox Legal.
Concepción Campos Acuña. Doctora en Dret i Codirectora de la Xarxa Localis
Espai de Reflexió de la Fundació Privada Sant Raimon de Penyafort organitzat en el marc del Conveni de Col·laboració amb la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).
PRESENTEN:
Montserrat Pintó Sala. Advocada, mediadora, Diputada de la Junta de Govern de l’ICAB i patrona de la Fundació Sant Raimon de Penyafort
Susana Navas Navarro. Degana de la Facultat de Dret de la UAB, i Catedràtica de Dret Civil
Cristina Vallejo Ros. Advocada, secretària de la Fundació Sant Raimon de Penyafort
MODERA:
Joan Lluís Pérez Francesch. Catedràtic de Dret Constitucional de la UAB
PONENTS:
La responsabilitat civil per l’ús de la I.A.
Susana Navas Navarro. Degana de la Facultat de Dret de la UAB, i Catedràtica de Dret Civil
Auditoria d’algoritmes i drets fonamentals
Josep Cañabate Pérez. Professor de la Facultat de Dret de la UAB
Problemes jurídics de les transferències de dades personals
Albert Castellanos Rodríguez. Advocat, director de l’àrea de Dret digital BDO Spain, i Professor associat de la Facultat de Dret de la UAB
Col·loqui
Conclusions i Cloenda:
Xavier Puigdollers Noblom. Advocat, patró de la Fundació Sant Raimon de Penyafort i professor associat de Dret Constitucional de la UAB
PRESENTA I MODERA:
Estela Martín Urbano. Degana de l’ICA Tarragona
PONENTS:
Emma Gumbert Jordan. Advocada i Vicepresidenta de PIMEC
Adrian Todolí Signes. Professor de Dret del Treball i de la Seguretat Social a la Universitat de València
La conferència se centrarà en les oportunitats, els riscos legals i personals i els canvis que s’estan produint i sobretot els que vénen de camí, a conseqüència del desenvolupament de la intel·ligència artificial (IA) i la robòtica i la seva irrupció a la vida social , laboral i mercantil, i com fer per adaptar-nos com a persones i com a professionals del Dret.
PRESENTA I MODERA:
Andrea Accuosto Suárez. Advocada, vocal de la Comissió de Dones Advocades i de la Secció de Compliance de l’ICAB
PONENTS:
Karina Gibert Oliveras. Doctora Enginyera informàtica
Núria Castell Ariño. Doctora Enginyera informàtica
Nataly Buslón Valdez. Doctora en Sociologia
Fa ja temps, des del Ministeri de Justícia s’està treballant per disposar d’un Expedient Judicial Electrònic, amb l’objectiu de poder consultar telemàticament tota la documentació d’un procediment judicial. Tractarem d’aclarir què podem fer avui, quines funcionalitats estan ja implementades, saber els requeriments necessaris per poder accedir i com fer-ho. Serà fonamental conèixer amb quines opcions de futur s’està treballant per poder-nos preparar.
PRESENTA:
Benigno Villarejo Alonso. Degà de l’ICA Gijon.
PONENTS:
Miguel Hermosa Espeso. Degà de l’ICA Palència
Ma. Antonia Coscollola Feixa. Magistrada del Jutjat d’Instrucció núm. 24 de Barcelona
Laura Fra Rodríguez. Vicedegana de l’ICA Lleó.
MODERA:
Joan Martínez García. Degà ICA Granollers
S’analitzaran els temes claus de la reforma concursal per a mantenir a l’advocacia actualitzada sobre últimes novetats en el desenvolupament de la recent Llei 16/2022.
PRESENTA:
Núria Flaquer Molinas. Advocada i Diputada de la Junta de Govern de l’ICAB
MODERA:
Yvonne Pavía Lalauze. Advocada i Diputada de la Junta de Govern de l’ICAB
PONENTS:
Jorge Fernández Sanz. Membre de la Subcomissió de Mercantil i Concursal del CGAE
Octavio Gracia Chamorro. Advocat i economista
Federico J. Bravo Hernández. Degà de l’ICA La Rioja
Javier Hernández Díez. Subdirector General d’Impuls i Innovació de Serveis Digitals del Ministeri de Justícia
Per a abordar una fase de tanta transcendència del procés com és l’interrogatori i el contrainterrogatori comptarem amb dos experts en la matèria, l’actual Degà del Col·legi d’Advocats de Sevilla D. Óscar Fernández de León i el professor Sr. Joan Picó, que ens donaran eines, tècniques i habilitats per als judicis telemàtics, a més de poder conèixer les novetats que la Llei d’Eficiència Processal té reservada amb els judicis telemàtics i les garanties que els mateixos ofereixen.
PRESENTA:
Frederic Munné Catarina. Advocat, Diputat de la Junta de Govern de l’ICAB i President de l’Institut de Probàtica i Dret Probatori
PONENTS:
Óscar Fernández de León. Degà de l’ICA Sevilla
Joan Picó i Junoy. Catedràtic de Dret Processal de la UPF i vocal de la Secció de Dret Processal de l’ICAB.
MODERA:
Maia Román Fernández. Presidenta de la Confederación Española de la Abogacía Joven (CEAJ)
En paraules del ponent, Sr. Javier Orduña, aquest principi suposa que els drets subjectius reconeguts als ciutadans de la Unió Europea han de ser exercits en condicions que garanteixin la seva plena eficaç realització pels tribunals dels països membres; si s’oposa al dret de la Unió, la norma interna esdevé inaplicable.
PRESENTA:
Mª Jesús Pesqueira Zamora. Degana de la Universitat de Dret i Empresa de la UAO i Coordinadora de I+Dret de l’ICAB
MODERA:
Inmaculada Delgado Nolé. Vicedegana de l’ICA Jerez de la Frontera
PONENT:
Francisco Javier Orduña Moreno. Exmagistrat de la Sala 1a del Tribunal Suprem i Catedràtic de Dret Civil de la Universitat de València
El projecte de llei d’eficiència processal ens posa en avís que un cop aprovat, abans de presentar-nos davant dels Tribunals, haurem de complir el requisit de procedibilitat de passar prèviament per una figura MASC. Entre aquests Masc’s es contemplen la mediació, la conciliació, el tercer neutral, l’oferta vinculant entre altres, figures aquestes on l’advocacia jugarà un paper predominant i que seran enteses com vies prèvies obligatòries d’accés a la jurisdicció.
PRESENTA:
Jose Antonio Perales Gallego. Director General del Consejo General de la Abogacía Española (CGAE)
PONENTS:
Inmaculada Barral Viñals. Directora general de Dret, Entitats Jurídiques i Mediació del Departament de Justícia, Drets i Memòria de la Generalitat de Catalunya
Javier Plaza Penadés. Catedràtic de Dret Civil de la Universitat de València
Vicente Pérez Daudí. Catedràtic de Dret Processal de la Universitat de Barcelona
Carme Guil Román. Magistrada de la Secció 3a de l’Audiència Provincial de Barcelona i Presidenta de GEMME Espanya
Juan Antonio Rodríguez Rodríguez. Degà del Col·legi d’Advocats de Santa Cruz de La Palma
MODERA:
Carles García Roqueta. Advocat i Diputat de la Junta de Govern de l’ICAB
Amb la present conferència es pretén analitzar des d’una visió completa quin seria l’impacte en l’Administració de Justícia dels actuals projectes de Llei d’Eficiència Processal. Els ponents presents, amb responsabilitats institucionals en l’advocacia, la procura i la judicatura oferiran un enriquidor debat sobre com aquesta normativa podria millorar o no, el funcionament de la justicia. La presència també de perfils del món de l’advocacia dels negocis i de l’economia, permetran valorar quin seria l’impacte econòmic de la realització de certs canvis en el funcionament de l’Administració de Austícia.
PRESENTA:
Ángel José Cervantes Martín. Degà de l’ICA Toledo
PONENTS:
Jesús M. Sánchez García. Degà de l’ICAB
Ángel Quemada Cuatrecasas. Degà de l’Il·lustre Col·legi de Procuradors de Barcelona
Cristina Ferrando Montalvá. Jutgessa Degana de Barcelona
Pilar Fernández Bozal. Advocada de l’Estat, en excedència. Ex Consellera de Justicia de la Generalitat de Catalunya i Degana de la Facultat de Dret de la Universitat Internacional de Catalunya, UIC
Juan Sebastián Mora Sanguinetti. Economista i advocat
MODERA:
José Adolfo Baturone Jerez. Degà de l’ICA Cadis
S’exposarà la necessitat d’uns jutjats especialitzats d’infància, família, capacitat. Coneixerem el contingut de les Lleis d’eficiència en aquest sentit, com quedarien configurats aquests Jutjats, quines necessitats es cobririen, quins beneficis i/o eficiència suposaria una especialització.
PRESENTA:
Ana Martín García. Degana electa ICA Zamora
MODERA:
Joaquim de Miquel Sagnier. Secretari de l’ICAB
PONENTS:
Isabel Winkels Arce. Advocada i Secretària de la Plataforma Família i Dret
Xavier Abel Lluch. Magistrat del Jutjat de 1a Instància núm. 14 de Barcelona. President de la Plataforma Família i Dret.
Flor Carrasco Gómez. Vicedegana de l’ICA Màlaga
José Soriano Poves. Degà de l’ICA València
Pretén descriure’s la funció de l’advocacia in house en la gestió de la crisi, dels riscos, de les estratègies econòmiques lligat a l’estratègia jurídica per a la gestió dels clients “empresa”. Per això, tindrem una visió externa, d’advocacia que col·labora amb les empreses de manera externa, una visió interna del risc i la visió del propi client, a través d’una empresa com Grupo Planeta. Tots ells moderats per Lola Conde, experta en aquesta matèria per la gestió del seu dia a dia en Banc de Santander.
PRESENTA:
Encarna Orduna Pardo. Presidenta del CICAC i Degana de l’ICA Reus
MODERA:
Lola Conde Ruano. Corporate & Internal Counsel Banc Santander i Copresidenta de la Comissió d’Advocats d’empresa de l’ICAM
PONENTS:
Joan Roca Sagarra. Advocat
Luis Elías Viñeta. Director de l’Assessoria Jurídica i Secretari del Consell d’Administració del Grup Planeta
Lidia Peyrona Usero. Directora jurídica d’IBM Espanya
La doctrina a nivell mundial es planteja dues fonamentals qüestions en relació a la intel·ligència artificial. La primera, sobre qui és l’autor d’una obra protegida o patent quan ha estat creada sense intervenció humana. La segona, sobre la utilització de ‘dades’ que poden ser creacions protegides per alimentar els enginys intel·ligents. Suposa una vulneració dels drets dels titulars d’aquestes obres? En tots dos casos es proposa un estudi comparat de la normativa i pronunciaments judicials en les principals jurisdiccions.
PRESENTA I MODERA:
Marta Insua Berdun. Advocada. Presidenta de la Secció de Drets de Propietat Intel·lectual i Drets d’Imatge
PONENT:
José María Anguiano Jiménez. Advocat